Català |  Español
Sis Prevenció
Sant Ponç, 2 local 1 i 2. Les Franqueses del Vallès 08520. Telf. 93 861 63 13. Fax 93 861 63 14 comercialweb@sisprevencio.com
 

Política de privacitat
FAQ
Envia'ns el teu CV

Selecciona la categoria de notícies    
 
 

Prevenció de la fatiga visual en el treball amb ordinador

    20/05/2014

El treball davant l’ordinador pot tenir conseqüències negatives per la nostra salut: contractures, dolors musculars i, a més, molèsties a la vista.

El treball davant l’ordinador pot tenir conseqüències negatives per la nostra salut: contractures, dolors musculars i, a més, molèsties a la vista.


Dificultat per enfocar la vista, notar que les parpelles pesen, coïssor ocular, ulls vermells (per la disminució del parpelleig) i fins i tot molèsties i dolor. Tots ells són símptomes de la denominada fatiga visual, una situació transitòria i recuperable, en la qual els ulls pateixen al realitzar una treball de visió propera, durant un temps perllongat i sense fer descansos. I és que els ulls també es cansen de treballar i la vista s’esgota després d’estar tot un dia davant de l’ordinador.

Com posar-li remei!

Com en d’altres situacions el mitjà més eficaç per tractar la fatiga visual és la prevenció. Intentar posar tots els mitjans necessaris per evitar la seva aparició i mantenir així una bona salut ocular.

Monitor. Si hi estàs moltes hores davant, és necessari l’ús d’un bon monitor. La pantalla ha de ser nítida amb un contrast adequat i imatge estable, sense pampallugues. Els colors dels caràcters han de ser clars i mates per evitar reflexos i la seva mida adequada per facilitar la lectura. És bo treballar amb text negre sobre fons blanc sempre que sigui possible.


Il•luminació. Encara que no sempre és possible, és important treballar en una habitació amb llum homogènia i natural; s’han d’evitar els enlluernaments.


El lloc adequat. El monitor ha d’estar situat per sota de la línia dels ulls i a una distància d’uns 50 cm. dels mateixos; i en cas que sigui possible, la pantalla s’ha de posar de forma perpendicular a les finestres, mai davant o d’esquenes a ella, per evitar enlluernament i reflexos.


Pauses. És aconsellable realitzar descansos i apartar la vista de la pantalla durant uns minuts cada 2 hores. Intentar tancar els ulls periòdicament, durant 5 minuts, o fixar la vista en un punt llunyà, per descansar la mirada i parpellejar amb freqüència.

Us proposem uns exercicis oculars que us ajudaran a enfortir la musculatura que envolta els ulls.
S’ha d’intentar mantenir el cap recte mentre es realitzen.

• Parpellejar varies vegades, fins que les parpelles es tornin humides.
• Tapar els ulls amb les mans (sense pressionar) i moure’ls cap a la dreta, mantenir la mirada durant 6 segons i tornar al centre. Repetir l’exercici cap a l’esquerra. Cada moviment ha de ser suau i lent. Repetir 3 vegades.
• Després dirigir la mirada cap amunt. Quedar-se mirant 6 segons al sostre i tornar al centre. Fer el mateix mirant al terra.
• Realitzar moviments circulars amb els ulls. Primer realitzar 2 cercles cap a la dreta i després cap a l’esquerra. Cada moviment ha de ser suau i lent. Repetir aquest exercici 3 vegades.
• Apropar el dit índex cap al nas, observar la punta del dit durant 10 segons i després allunyar el dit en varies direccions seguint-lo amb els ulls.
• Fregar les mans per escalfar-les i després posar-les sobre els ulls tancats durant uns minuts.

Mercè Garcia Hernandez. Tècnic Superior en Prevenció de Riscos Laborals