Català |  Español
Sis Prevenció
Sant Ponç, 2 local 1 i 2. Les Franqueses del Vallès 08520. Telf. 93 861 63 13. Fax 93 861 63 14 comercialweb@sisprevencio.com
 

Política de privacitat
FAQ
Envia'ns el teu CV

Selecciona la categoria de notícies    
 
 

Com garantir la seguretat en els espectacles pirotècnics

    07/07/2014

Assegurar no només la seguretat del públic assistent als festejos sinó als propis treballadors de pirotècnia.

El recent accident pirotècnic registrat a la ciutat de Burgos i que ha deixat una vintena de ferits, ha posat de nou sobre la taula la necessitat de reforçar les mesures de seguretat a l'hora no només de manipular elements tan perillosos com els pirotècnics sinó, i especialment, quan es fa com a part d'un espectacle de caràcter popular i en espais públics. Una pràctica molt comuna ara que hem entrat de ple a l'estiu i les festes majors i celebracions patronals es distribueixen per tot el país.

Les normes per a la gestió, organització i celebració d'aquest tipus d'actes amb desenvolupament d'espectacles de focs artificials regulen amb detall des de les àrees de seguretat i la delimitació de zones de risc, fins a les exigències a l'hora de comercialitzar amb aquest tipus de productes. En aquest sentit, per la qual cosa es refereix a distàncies i només com a exemple, quan s'instal.la un lloc temporal de venda de jocs o artificis pirotècnics, s'ha de comptar amb les següents separacions:

• Un mínim de 15 metres de distància amb edificis (públics o privats) i habitatges.
• Un mínim de 10 metres amb estacionaments públics i privats
• Un mínim de 30 metres de separació d'altres magatzems de focs artificials.


A més de la lògica autorització legal per a la instal.lació del punt de comercialització i emmagatzematge, aquest hauria de comptar amb les seves pròpies mesures de seguretat, com són, entre unes altres:

• Senyalització de la prohibició de fumar o encendre foc
• Plans d'evacuació predeterminats i sortides llestes per a casos d'emergència
• Absència total d'elements inflamables que puguin suposar un risc, com a fulles seques
• Absència de vehicles estacionats en un radi de 10 metres (excepte casos excepcionals de treballs de càrrega i descàrrega)

Pel que fa a la prevenció de riscos en el propi ús i llançament de focs d'artifici, s'han de tenir en compte punts com els següents:

• No es pot realitzar en recintes tancats o que suposin un risc per a les persones
• L'esdeveniment ha de comptar amb un pla d'evacuació / autoprotecció i la zona de pirotècnia haurà d'estar delimitada físicament

Aquests punts representen una petita mostra de l'extensa i complexa normativa de seguretat pel que fa a la prevenció de riscos, destinada no només a la seguretat del públic assistent als festejos sinó als propis treballadors de pirotècnia. Com a Servei de Prevenció de Riscos Laborals acreditat per la Generalitat de Catalunya (SP-090), des de SIS Prevenció assessorem i orientem a l'empresa en tot el que es refereix a seguretat en focs pirotècnics per evitar qualsevol risc en aquest sentit. Informa't en la nostra web o contacta amb nosaltres a través de l'e-mail sisprevencio@sisprevencio.com

Igualment, si necessites un pla d'autoprotecció PAU específic, no dubtis a contactar amb nosaltres