Català |  Español
Sis Prevenció
Sant Ponç, 2 local 1 i 2. Les Franqueses del Vallès 08520. Telf. 93 861 63 13. Fax 93 861 63 14 comercialweb@sisprevencio.com
 

Política de privacitat
FAQ
Envia'ns el teu CV

Selecciona la categoria de notícies    
 
 

Com evitar l'efecte del sol en les hores de major intensitat

    03/09/2014

Busquem la millor manera d'evitar els efectes de les altes temperatures a la feina

Encara fa calor i, ja no només pels advertiments sinó simplement per lògica autoprotecció, busquem la millor manera d'evitar els efectes de les altes temperatures. Amb termòmetres que superen àmpliament els 30 graus, el nostre organisme s'exposa a importants perills de deshidratació, cremades en la pell i fins i tot al risc d'un mortal cop de calor. És senzill prendre mesures de seguretat en el nostre temps lliure quan podem triar entre sortir al carrer o protegir-nos a casa, per exemple. Però hi ha ocupacions que, per les seves característiques (forns de pa, fosa de metall, cuines…) o localització a l'aire lliure (agricultura, construcció, manteniment viari), obliguen al treballador a exposar-se a l'efecte del sol en les hores de major intensitat del dia o a elaborar les seves tasques en espais sotmesos a molt altes temperatures. Per a aquestes situacions en l'àmbit laboral, és necessari aplicar una sèrie de mesures de prevenció que combatin els problemes derivats de l'excés de calor.

El propi treballador ha de mantenir unes rutines per a la seva pròpia seguretat. Beure aigua cada 15 minuts aproximadament (sense esperar a tenir set), així com abans d'iniciar una tasca amb elevada exposició a la calor i una vegada finalitzada la mateixa. Pel que fa al menjar, millor que siguin frescos i lleugers, especialment verdures, fruites, amanides, evitant qualsevol tipus de beguda alcohòlica, amb cafeïna o excessivament ensucrada. També la roba és un element a tenir en compte. El millor són peces àmplies, fresques i de colors clars, i, lluny del que pugui semblar, per molta calor que faci és preferible no treure-se-la (ajuda a transpirar).
Pel que fa a l'empresa i a l'organització del treball, existeixen també algunes senzilles normes bàsiques per a la prevenció de riscos derivats de la calor. La més bàsica es refereix a l'adaptació del propi espai, que ha de comptar amb dispensadors d'aigua potable i unes bones condicions de climatització o zones en les quals poder realitzar els necessaris descansos. Els horaris, en aquest sentit, han d'estar adaptats per evitar les tasques més intenses en les hores més dures del dia.

A més del perill de cop de calor (el risc és important a partir dels 30 graus centígrads) i els riscos interns del nostre organisme, la pell també pateix els efectes de la radiació del sol. Per això, és essencial aplicar la protecció necessària, tant en l'ús de cremes fotoprotectores com de complements que ajudin a cobrir la major part del cos.


La prevenció de riscos laborals ha de ser una prioritat en l'entorn empresarial. Tens dubtes, necessites formació o aplicar plans de seguretat dissenyats per a la teva empresa? Contacta amb nosaltres.

Font: Generalitat de Catalunya