SiS Prevenció utilitza cookies pròpies y de tercers, per a identificar la sessió d'usuari, per a recollir dades estadístiques (Google Analytics) i per mostrar-li publicitat rellevant (videos Youtube).

Premi "ACCEPTAR" per autoritzar-ne el seu ús, "REBUTJAR" per a rebutjar-les o "CONFIGURAR"

En cas de rebutjar-les, SiS Prevenció no pot garantir la plena funcionalitat de la pàgina. Pot obtenir més informació a la nostra POLÍTICA DE COOKIES

 

Els autònoms i la prevenció de riscos laborals

 

Els treballadors autònoms han estat al llarg del temps els grans desprotegits en matèria de sinistralitat laboral i de prevenció de riscos laborals.

Aquesta situació ha anat canviant gràcies a l'actual legislació que vetlla per aquest col·lectiu. Des de l’entrada en vigor de la Llei de l’Estatut del treball autònom, ja es contemplen els seus drets i deures en matèria de seguretat i salut laboral.

Així mateix la Llei 6/2017, de 24 d’octubre, de reformes urgents del Treball Autònom, concretament en el seu article 14, estableix com a novetat l’equiparació a efectes de contingència professional derivada d’accident de treball in itinere, és a dir es reconeix l’accident de treball “in-itinere” als autònoms. Tot i que es requereix que el lloc de prestació de l’activitat no coincideixi amb el domicili de l’autònom i es correspongui amb el declarat afecte a l’activitat. L’única limitació o exclusió serà per a aquells autònoms que realitzen la seva activitat des del propi domicili. 

 

Autònoms amb treballadors al seu càrrec


Quan els autònoms tenen persones treballant al seu càrrec passen a tenir les obligacions d’empresari i per tant tenen l’obligació de gestionar la prevenció de riscos laborals segons estableix la Llei 31/1995 LPRL (veure apartat Servei de Prevenció Aliè a SERVEIS).

 

Però, com ha de gestionar la prevenció de riscos laborals un autònom sense treballadors al seu càrrec?

 

En primer lloc, l'autònom no té la necessitat de disposar d’una organització que s’encarregui de la prevenció de riscos laborals (PRL), no s’exigeix tenir una avaluació de riscos ni un pla de prevenció de riscos.
Però moltes vegades, i cada vegada és més habitual, els autònoms sense treballadors al seu càrrec es veuen afectats per la normativa sobre coordinació d’activitats empresarials (article 24.2 de la Llei de Prevenció de Riscos Laborals i el Reial Decret 171/2004, de 30 de gener, preveu la concurrència de treballadors de diverses empreses en un centre de treball). Per aquest fet, es demana que hi hagi un intercanvi d’informació sobre els riscos laborals derivats de totes les activitats concurrents en un mateix centre de treball.

 

La informació habitual que el treballador autònom portarà serà la següent:

- Formació i informació específica del seu lloc de treball.

- Aptitud laboral

 

En casos determinats se li exigirà:

- Pla de Prevenció

- Avaluació de riscos laborals

- Planificació de l'activitat preventiva

 

Contacta amb el nostre Departament Tècnic i t'assessorament de forma àgil, eficaç i honesta. El treballador autònom no té les mateixes obligacions que una empresa amb treballadors.

 
 
© 2021-2023   SiS Prevenció